Προγραμματισμός για τη μελλοντική μεταφορά του αεροδρομίου “Μακεδονία”

Προγραμματισμός για τη μελλοντική μεταφορά του αεροδρομίου “Μακεδονία”

Αρ. Πρωτ. 12903/14.07.2006

Προς:
- κο Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων


Παρακολουθώντας τη σταδιακή ανάπτυξη της Β. Ελλάδας, την βελτίωση των υποδομών και τη σημασία και το ρόλο που θα διαδραματίσει η πόλη της Θεσσαλονίκης και η ευρύτερη περιοχή ως κέντρο των Βαλκανίων, διαπιστώνει κανείς την ανάγκη προγραμματισμού ενός νέου αεροδρομίου που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις της περιοχής της Β. Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Βεβαίως ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου αεροδρομίου «Μακεδονία» προκειμένου να καλυφθούν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες είναι απαραίτητος και ο προγραμματισμός των έργων που πρέπει να εκτελεσθούν είναι αναγκαίος.
Διαπιστώνει κανείς ότι το υφιστάμενο αεροδρόμιο μελλοντικά δεν θα μπορεί να καλύψει αεροδρόμιο μελλοντικά δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες επέκτασης, διότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Η δημιουργία cargo για την προώθηση στη διεθνή αγορά ελληνικών προϊόντων είναι αδύνατη και η προσπέλαση μέσω των υφιστάμενων οδών και της περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης σήμερα παρουσιάζει δείγματα κορεσμού, καθότι είναι η μόνη οδός που εξυπηρετεί την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Μετά από έρευνα και μελέτη όλων των δεδομένων, θεωρούμε ότι η ιδανική τοποθεσία για τη μελλοντική κατασκευή του αεροδρομίου «Μακεδονία», δηλαδή των Βαλκανίων, είναι η περιοχή μεταξύ των ποταμών Αλιάκμονα και Αξιού, ανατολικά της Εθνικής Οδού.

Στοιχεία που αποδεικνύουν και τεκμηριώνουν την πρότασή μας είναι:

1. Η περιοχή βρίσκεται στην καρδιά της Μακεδονίας. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 20 χλμ και εξυπηρετεί άμεσα τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Κιλκίς, Σερρών και Θεσσαλονίκης.

2. Υπάρχει άμεση προσπέλαση από την Εθνική Οδό, την Εγνατία Οδό, την παλαιά Εθνική Οδό, το Σιδηροδρομικό Δίκτυο και είναι πλησίον του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Έμμεσα υπάρχει προσπέλαση προς Σκόπια, Σερβία, Βουλγαρία, Αλβανία.

3. Δεν υπάρχει κανένα φυσικό ή τεχνικό εμπόδιο για την απογείωση και προσγείωση των αεροσκαφών.

4. Η γη είναι φθηνή και χωρίς κτίρια που θα εμπόδιζαν την απαλλοτρίωση της έκτασης.

5. Η μεταφορά του αεροδρομίου στη συγκεκριμένη περιοχή θα απαλλάξει από τη ρύπανση την ήδη οικιστικά ανεπτυγμένη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης και δεν θα έχει καμία σοβαρή δυσμενή επίπτωση στο περιβάλλον.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων:

- Έχει προβλεφθεί η μελλοντική μεταφορά του αεροδρομίου «Μακεδονία» και, εάν ναι, κατά πόσο είναι δυνατόν στην κατεύθυνση αυτή να ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί μας στον προγραμματισμό ενός νέου αεροδρομίου που θα καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής για τις επόμενες δεκαετίες;

Απάντηση Υπουργείου


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ
ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ